zamrażanie produktów
Katalog znalezionych frazArchiwum
Widzisz odpowiedzi znalezione dla frazy: zamrażanie produktów
Temat: Urzadzenia Gastronomiczne - poszukuje
Prosze o przeslanie oferty na urządzenia do wyposażenia baru szybkiej
obslugi - jedzenie typowe -tradycyjna kuchnia polska.
Prosze o dokladne opisy, najpepiej ze zdjeciami, i pdanie ceny.
M.in. interesuje nas urzadzenie do szokowego zamrazania produktow
spozywczych.
Poza tym: typowe urzadzenia.
Po szczegoly - prosze na priv.
ECCERA Sp. z o.o.
Warszawa
Temat: rozmrożone/zamrożone mięso
wieczny dylemat
mrożenie spowalnia procesy rozkładu białka,jełczenia tłuszczu i
rozwoju bakterii.Po rozmrożeniu mięso zachowuje się jak każde
świeże mięso.Jesli zaraz poddamy je obróbce termicznej, to
ponownie hamujemy procesy rozkładu białek i rozwoju bakterii.
Znika więc zagrożenie dla człowieka jakie te procesy niosą.Jesli
zaraz po gotowaniu mięso to zamrozimy to ponownie zahamujemy na
dłużej procesy rozkładu mięsa , tym razem gotowanego.Oczywiscie
procesy te są opisane w dużym uproszczeniu.Pozostaja jeszcze
procesy estetyczne,bowiem nasze zamrażarki czynią mięso bardziej
kruchym,mazistym, poprzez rozrywanie scian komórek.
To co opisałam dotyczy zamrażarek sprawnych i
nowoczesnych,dających niższe temperatury w krótszym czasie i
prawidłowej obróbki termicznej całkowicie ścinającej białka
zawarte w mięsie(no i w bakteriach)
Pod pojeciem zamrażarki rozumiem odrębne urzadzenie,nie
zamrażalnik w lodówce,który raczej słuzy do przechowywania
produktów zamrozonych ,a nie zamrażania produktów świezych. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Czy można zamrozic ciasto nalesnikowe?
Nie za bardzo rozumiem celowość tego zabiegu. Przeciez zrobienie ciasta
naleśnikowego to kwestia kilku minut. Zamrażanie produktów i półproduktów, mam
wrażenie, służy oszczędności czasu w codziennym gotowaniu. Najbardziej
czasochłonne jest smażenie naleśników, a nie robienie na nie ciasta. Możesz
zdradzić, dlaczego chcesz mrozić akurat samo ciasto?
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Czego nie nalezy zamrazac ?
> Niczego.
Lód/lody się mrozi z definicji Można mrozić buliony bez
znaczÄ…cej utraty smaku.
> Zamrażanie produktu zmienia jego strukturę cząsteczkową
Z tym siÄ™ zgadzam.
> i sprawia, że
> zamiast zostać strawionym, zalega w jelitach.
A tutaj duby smalone bredzisz.
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: do mam gotujacych ;)
Gotuję na tydzień, zamrażam w słoikach. Gotuję z mrożonek, nie powinno się
zamrażać produktów rozmrożonych bez obróbki, a przecież warzywa do zupy z
mrożonki trzeba gotować. Przy okazji polecam mrożonki Felco z serii mix-fit,
zwłaszcza mix dyniowy, fajne duże kawałki dyni w środku, rewelacja!
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Czego nie nalezy zamrazac ?
Niczego.
Zamrażanie produktu zmienia jego strukturę cząsteczkową i sprawia, że
zamiast zostać strawionym, zalega w jelitach. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Żywność ekologiczna
Mmala, ale jak rozmrozisz mięsko to potem nie zamrażasz z powrotem w zupce?
N.i.e m.o.ż.n.a ponownie zamrażać produktów, zwłaszcza mięsa, kiedyś wiedziałam
nawet dlaczego, ale mi się zapomniało, pamiętam, że wytłumaczenie było
baaaaaardzo logiczne.
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Duzy i wciaz rosnacy brzuszek
qmc napisał:
> Womana, chyba troche przesadzasz starajac sie przestawic Avenagera na
> wegeterianizm. To naprawde nie jest konieczne, poza tym aby dieta
wegetarianska
>
> byla zdrowa, wymaga dlugotrwalego przygotowywania zbilansowanych posilkow,
> wiesz o tym swietnie.
Drogi/a gmc,
Nie wiem czemu ,ale cieszę się, że się do mnie odezwałeś/łaś. Wcale nie
poczułam się urażona. Chyba mi się podoba moje "imię" tu na forum. A teraz na
poważnie - Z tym bilansowaniem diety wegetariańskiej- nie trzeba przesadzać,
jeżeli jadasz czasem nabiał, jajka, zioła, masło (np. lucerna zawiera B 12
(można kupić w pojemniczkach w mArketach) a tymianek świeży z działki dobre
białko) strączkowe, nasiona , orzechy, zioła (są zioła suszone - i świeże)itd,
itd. . To mit, że trzeba aż tak uważać na bilansowanie i odstrasza ludzi w
Polsce od przejścia na taką dietę. A pobycie na niej nawet do trzech miesięcy
nikomu naprawdę nie zaszkodzi a może pomóc.
Avenger - ja to piszę ponieważ naprawdę uważam, że mięsko tuczy. Odwrotnie niż
miłośnicy diety Kwaśniewskiego - ale może jest ona skuteczna ponieważ nie
łączy się w niej mięsa z ziemniakami, kluskami, chlebem - tylko jak można w
ten sposób się żywić na dłuższą metę? Nie wyobrażam sobie takiego życia...
Gmc - ja unikam mrożonek, uważam jak Chińczycy, że głębokie zamrażanie
produktów pozbawia je energii życiowej, którą powinniśmy z żywności czerpać. No
ale to napewno nie jest naukowe podejście do sprawy.
Avenger wg mnie możesz jadać wszystko, nawet te mrożonki, makarony, pyzy,
byleby raz to - raz coś zupełnie innego. Byleby z warzywami, owocami.
Dosypanymi płatkami owsianymi, nasionami słonecznika itd . Tysiące róznych
możliwości i kombinacji - przygotowanie w krótkim czasie. Zgadzam się z gmc, że
soki to bomba kaloryczna - ponadto te kupowane w sklepach w kartonach w
przeciwieństwie do świeżo zrobionych w domu - zakwaszają organizm podobnie jak
mięsko.
Mam dla Was wg mnie świetne (nie całkiem o diecie wege) pozycje:
Richard W. Lacey, Czy to można jeść,Książka i Wiedza,Warszawa 1999 -
www.kiw.com.pl
Robert Haas, Jedz zdrowo myśl sprawniej, Wydawnictwo Da Capo, 1995, printed in
Germany by Elsnerdruck-Berlin
Maciej Kuroń, Sałatki, Wydawnicto Dolnośląskie, Wrocław 2003
Maciej Kuroń, Kuchnia Śródziemnomorska, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2003
Nijole i Maciej Druto, Kuchnia Litewska, Krajowa Agencja Wydawnicza, Warszawa
1987
Maja Błaszczyszyn i (chyba) Wolfgang Auer, Nie bądź skwaszony, dalszych danych
nie mam bo książka mi się gdzieś zawieruszyła (może z 2004r)Pozdr. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku