Zamrażanie żywności
Katalog znalezionych frazArchiwum
- Zamrażanie komórek jajowych
- zamrażanie nadżerki po zabiegu
- zamrażanie nadżerki po zabiegu
- zamrażanie w ciekłym azocie
- zamrażalki sklepowe
- Zamrażanie ciasta
- zamrażanie gruntu
- zamrażanie nadżerki
- Zamrażanie owoców
- zamrażanie pokarmu
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- spartaparszowice.keep.pl
Widzisz odpowiedzi znalezione dla frazy: Zamrażanie żywności
Temat: w czym zamrażać?
Wczoraj kupiłam woreczki Aventu za 22.10 PLN (40sztuk). W opakowaniu są SAME
woreczki, bez klipsów i podstawek.
Zadałam pytanie o zamrazanie pokarmu w poradni laktacyjnej i dostałam
odpowiedź, ze mozna w butelkach do karmienia, szklanych słoiczkach,
buteleczkach (np. po soczkach i obiadkach dla dzieci)i zwykłych woreczkach do
zamrażania żywności. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: hej mamuśki doradźcie w czym zamrażać pokarm??
Podobno nie wolno zamrażać w szkle, bo coś tam wytrąca się do jedzenia.
Przeczytałam o tym, czytając wątek o zamrażaniu zupek.
Ja sobie poradziłam w ten sposób:
Do plastikowego pojemnika (może być taki do badania moczu
- do kupienia w aptece) wkładałam specjalny woreczek do zamrażania żywności.
Wygląda jak woreczek śniadaniowy, tyle że z napisem "do zamrażania".
Nie mylić z woreczkami na lód do drinków!
Po uzyskaniu "kształtu" zamrożonego mleka, wkładałam sam woreczek z mlekiem do
do większego, szczelnego, plastikowego pudełka, by mleczko nie "przeszło"
innymi zapachami z zamrażalnika. A plastiokowy kubeczek był do wielokrotnego
użytku.
Na każdej porcji pisałam datę i ilość ml. Wchodziło tam około 120 ml
Ogólnie chodzi o to, by mleko nie stykało się z czymś,
co nie ma atestu na kontakt z żywnością.
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: w czym zamrażacie mleko z piersi ?
Polecam woreczki do zamrażania żywności. Ja kupuję jana niezbędnego, nie pękają
i są dość masywne. Na białej części zapisuję ilość (w ml., mleko odciągam
laktatorem wprost do butelki) i datę. Na wszelki wypadek, i dla większej
higieny (nie mam osobnej półki na mleko w zamrażalce) taki zawiązany woreczek
(na supeł) wkładam do jeszcze jednego (tzw. śniadaniowy). Gdy potrzebuję zużyć
zamrożoną porcję to przekładam ją do lodówki a gdy już się rozmrozi odcinam róg
woreczka i przelewam zawartość do butelki. Woreczki do lodu u mnie się nie
sprawdziły, ale to chyba sprawa indywidualna, wg. mnie za dużo manewrów przy
wyjmowaniu zamrożonych kostek. Woreczki aventu uważam za zbyt drogi wariant,
tym bardziej, że wymagają dodatkowego oprzyrządowania :o).
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Jak i w czym zamrażać pokarm?proszę o radę.
A ja polecę Ci woreczki ... do zamrażania żywności, 1L, np. jan niezbędny
(takie akurat mam w sklepie więc takie kupuję), opisuję woreczek (data, ilość),
przelewam mleko z butelki (stÄ…d wiem, ile go jest) do woreczka, zawiÄ…zujÄ™ na
supeł (klipsów raczej nie polecam), dla higieny i pewności, że nic nie
wycieknie (bardzo rzadko zdarza się, że woreczek jest uszkodzony) wkładam do
zamrażalki, gotowe :)
Aha, jeśli w grę wchodzą bardzo małe ilości mleka, możesz skorzystać z
woreczków do lodu (producent podaje na poakowaniu, że nadają się równiez do
innych płynów, np. do rosołu, więc czemu nie mleko?).
Dziewczyny, wiem, że na rynku pojawiają się coraz lepsze "wynalazki", sama
chętnie z wielu korzystam, ale zastanówcie się, czy nie dajemy się trochę
naciągać? Też myślałam o tych woreczkach z Aventu (mam z tej firmy butelki i
laktator), ale jak trochę pomyślałam, policzyłam (żeby to miało sens,
musiałabym dokupić specjalną butelkę), wreszcie, przyjrzałam się "normalnym"
woreczkom (tak samo masywnym, z atestami)...
Acha, zamiast specjalnych woreczków na zużyte pampersy polecam (zwłaszcza w
domu), na wyjścia lepiej może mieć coś mniej przezroczystego, zwykłe "zrywki"
po zakupach.
Wiem, że ameryki nie odkryłam, ale może ktoś skorzysta ;)
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Czy można zamrażac żółty ser???
Nigdy nie zamrażałam sera. Ale pamiętam przekazywane mi zasady
dotyczące zamrażania żywności. Co prawda zamrożone produkty po
rozmrożeniu zachowują swoje właściwości, jednak psują się szybciej
(tzn. bakterie siÄ™ szybciej rozwijajÄ…) i dlatego takie produkty
należy niezwłocznie spożyć po rozmrożeniu (nie przechowywać). W tym
celu przed zamrożeniem należy porcjować żywność do jednorazowego
zużycia (przerobienia). Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: SÄ…d rodzinny
SÄ…d rodzinny
" ... na 'wywiad środowiskowy' zlecony przez sąd do domu w Błotach
Wielkich przychodzą kuratorki z policją. Z notatek: 'Lodówka: 10
kostek masła, 2 rozpoczęte serki topione, kawałek mielonki, w garnku
ugotowana kapusta, w misce sos, zamrażalnik był pusty'."
No i co z tego? Nie było nic do jedzenia? Czy jest jakiś obowiązek
zamrażania zywności, skoro mozna kupić świeżą? Jakoś nie wynika z
tego artykułu, zeby ktos tak głodny chodził.
U mnie w lodówce nieraz jest tylko światło, bo dopiero idę po zakupy.
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Gdzie kupić odkażone jajka?
Po za tym wszyscy zdrowi? Jak masz brud w kuchni to i salmonella zagnieździ sie
na jajach.
"...Mimo wszędobylstwa pałeczek Salmonella zachorowaniom można zapobiec przez:
mycie rąk po wyjściu z ubikaci i przed przygotowaniem posiłków,
utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni (ulubionym
siedliskiem bakterii sÄ… wilgotne gÄ…bki i zmywaki),
przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,
zapobieganie rozmrażaniu i iponownemy zamrażaniu żywności,
wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały
siÄ™ z innymi produktami,
całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem
do smażenia, pieczenia, gotowania,
poddawanie żywności dziłaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie,
duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem nieszczenia zarazka (smażenie
jest mniej skuteczne),
mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów,
nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury,
unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych
sprzedawców..."
(ulotka PZH)
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: sok z pigwowca nie zamarza
Przecież to co umieściłaś w zamrażarce nie jest "sokiem", a bardzo
słodkim syropem. Przypuszczam, że zawartość cukru jest powyżej 50%.
Stężone roztwory mają niższą temperaturę krzepnięcia niż czysta
woda, w domowych zamrażarkach tak niskiej temperatur nie da się
uzyskać.
Moim zdanie syrop o takiej zawartości cukru nawet w temperaturze
pokojowej nie uległ by zepsuciu.
W przypadku zamrażania żywności czynnikiem zapobiegającym psuciu
jest obniżenie temperatury do -18 oC, a nie fakt, że zamrożony
produkt staje się "bryłą lodu"
Pozdrawiam
km
ps jestem chemikiem :) Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Czy mozna zamrozic bazilie??
Moja śp. babcia stosowała taki patent, że młody koperek
myła, suszyła w ściereczce i drobno posiekany pakowała w
plastikowe pojemniczki (np. po margarynie) i zamrażała.
Zimą po prostu wyskrobywało się taki zielony szron na
gorące ziemniaki albo do sosu. Zapach był piękny...
Co do bazylii, to ja raz spróbowałam trochę zamrozić -
liście umyłam i osuszyłam w ściereczce a potem włożyłam
do takich specjalnych woreczków do zamrażania żywności.
Ale wyszło średnie - zdecydowanie nie to co świeże, choć
bardziej zbliżone do świeżego niż suszone. Doradzam
raczej hodowlę parapetową, jeśli dysponujesz dobrze
nasłonecznionym kuchennym parapetem. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Rozmowa z reżyserem filmu "Naqoyqatsi"
Gość portalu: malkontent napisał(a):
> Do diaska! czemu w kółko piszecie: qatsi i qatsi? Jest i
zawsze
> było QUATSI (Koyanisquattsi itd..)
Malkontent czy analfabeta ? Spojrz nawet na poster filmowy na
zdjeciu.
A swoja droga filmy sa zrobione wspaniale choc ich ideologiczna
otoczka jest zalosna. Biedactwo chcialoby swiat szczesliwych i
prostych wiesniakow zyjacych w swoich idyllach bez skazenia
technologia i ta ohydna cywilizacja. Ja tez jestem przeciwko
zamrazaniu zywnosci i fluoryzowanym pastom do zebow (miedzy
innymi). Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Markety vs osiedlowe sklepiki;/
rybę "polewa" się wodą nie w zwykłych sklepach (choć może tam robią to
dodatkowo), ale czyni to już sam producent - KAŻDY
są specjalne technologie nanoszenia wody na produkt spożywczy, tak żeby nie
było tego widać, a właświe żeby warstwa wody wydawała się jak najcieńsza -
producenci urządzeń do zamrażania żywnosci prześcigują się w tym niestety :|
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Jak mrozicie zupki?
a co widzisz niebezpiecznego w słoiczkach? Należy tylko pamiętać, żeby nie
napełniać ich do pełna - zostawić miejsce na zwiększoną objętość wody zawartej
w zupce. Ja osobiście używam i słoiczków i plastikowych pojemniczków
przeznaczonych do zamrażania żywności. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Żywienie 6 m-cy - pomocy!!! - co,jak,kiedy i ile??
jeżeli masz zamiar wkrótce odstawic od piersi postaraj się w
miedzyczasie kilka porcji mleka ściągnąc i zamrozić na przyszłość,
na wypadek kłopotów dziecka ze zdrowiem, biegunki..jak przechowac
taki pokarm podałam na którymś wątku o zamrazaniu żywności
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Woreczki do przechowywania pokarmu-gdzie kupić?
Witam Asiu,
Pomysł na przechowywanie mleka podsunęła mi położna.
Torebki do zamrażania żywności 30 sztuk za około 3 złote, do kupienia w każdym
supermarkecie, mają pojemność 1 litr i miejsce do opisania.Mrożę w nich pokarm
dla mojego synka, polecam.Używałam terebek Aventu ale te mrożonkowe są
wygodniejsze.
Pozdrawiam Gosia z Michałkiem Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: W czym przechowywać pokarm w zamrażalce?
Hmmm ja bylabym ostrozniejszabo nawet kupujac zwykle pojemniki na zywnosc na
wielu jest adnotacja ze nie nadaja sie do przechowywania pokarmow zawierajacych
tluszcz ( bo wchodza one w reakcje z tym tworzywem) Dlatego ja uwazam ze
pojemniki na mocz sa na mocz a nie na pokarm dla niemowlakow nawet te sterylne
bo coz z tego skoro rozpuszczaja poliamidy albo jeszcze cos gorszego
Oszczednosc czasami nie jest dobrym doradca Juz chyba lepiej kupic woreczki do
zamrazania zywnosci i wiazac supelek.
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: pastreryzacja jedzenia dla 7mies
są woreczki, róznej pojemniści "Jana Niezbednego", kilkadziesiąt w
opakowaniu zbiorczym do zamrazania żywnosci..na swojej powierzchni
majÄ… miejsce z folii o innej konsystenccji, chropowatej
przypominajacą naklejke na zeszyt, na której mozna pisac zwykłym
długopisem. Do opisania zamrażanej żywnosci w pojemnikach jest taśma
przypominajÄ…ca takÄ… do metkownicy (tylko 2-3x wieksza)..pisze sie na
niej długopisem zdejmuje kawałek z pergaminowego podkładu i
przylepia na pojemnik..przy myciu bardzo Å‚adnie odchodzi..z
woreczków i taśmy korzystałam. Głeboko zamrozone(-25 st) potrawy
można przechowywać nawet kilka miesięcy ale to zalezy od
zamrażalnika lodówki..do jak niskiej temperatury mozna zamrozić..na
wielu modelach są na wewnętrznej stronie drzwi zamrazalnika
piktogramy (obrazki) z okresleniem ile miesiecy można w nim
przechowywac dany produkt..gotowane potrawy przedstawiane sÄ…
zazwyczaj obrazkiem garnka
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jaki rodzaj zamrazania zywnosci jest lepszy (szybki czy wolny) i dlaczego? Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: no frost a....
es_el napisał:
> witam i pozwole sobie dorzucic pytania:
> czy w czesci 'zamrazarkowej' na roznych polkach/szufladach mozna miec rozne
> temperatury, czy jest jedna dla calej komory? czy kazdemu rodzajowi zywnosci
> odpowiada 'glebokie' zamrazanie (-18/-20)?
Tak teraz jest w każdej czterogwiazdkowej (max temp.-18) zamrażarce.
Wszystkie półki mają zbliżone temp., ale niektóre ( z regóły te górne) szybciej
zamrażają. W nowych, szufladkowych zamrażarkach uzyskanie jednakowej temp.
we wszystkich miejscach to dla konstruktorów jedno z najważniejszych zadań.
Ostatnio zauważyłem, że powoli odchodzi się od regulacji temp. Ma być jedna
słuszna temp., czyli taka jaką podałeś powyżyj i klient, któremu zamrażanie
kojarzy się tylko z lodem, nie powinien w tym mieszać. I bardzo dobrze. Proszę
mi
wierzyć, ale mało kto wie na czym polega zamrażanie żywności i przechowywanie
jej
w tym stanie.
> czy mozna miec zroznicowane chłodzenie na polkach lodowki? jaki rozrzut
> temperatu mozna uzyskac?
Można, ale w tanich lodówkach gdzie obieg powietrza wymuszony jest wiatraczkiem
to niebardzo. Są oczywiście niesamowite machiny z wiatrakami, różnymi cudami,
progr. temp. w różnych strefach, ale będe pisał tylko o tych dla ludzi.
W tych tradycyjnych, czyli w takich gdzie parownik znajduje się tylnej ściance,
a obieg powietrza jest naturalny to na dole jest kilka stopni mniej.
> czy crisp'n'fresh to specjalna opcja czy tylko bajer, czyli zwykla szuflada
> na warzywa i owoce z nazwa?
Tu mądra nazwa nic nie gwarantuje. Szczególnie jak wymyślona jest przez jakąś
cienkÄ… firmÄ™. Do przechowywania warzyw najlepsza jest komora o temp. 1-2 st.
(tzw komora 0) i o max dużej wilgotności (specjalne membramy i takie tam)
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: w czym zamrażać pokarm?
w czym zamrażać pokarm?
słyszałam o specjalnych woreczkach, ale zastanawiam się czy mozna w
pojemniczkach do zamrażania żywności lub w słoiczkach po jedzeniu
dla dziecka?
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: zamrażanie pokarmu
Przyszło mi do głowy, że są woreczki (takie jak zwykłe, śniadaniowe) z napisem:
do zamrażania żywności.
Kosztują chyba ok. 3 zł. za całe opakowanie (nie wiem ile sztuk), no i mają
atest!
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Jak najlepiej przygotowac mieso "na dluzej"
mozesz ugotowac miesko, rozdrobnic i zamrozic w kostkownicy do
lodu..będzie aakurat w takich ilosciach, ile dziecko potrzebuje
dziennie. Kosteczki po zamrożeniu, mozesz przepakowac do woreczków
przeznaczonych do zamrazania zywnosci i brać tyle ile w danym dniu
potrzebujesz.
> Moge tez oczywiscie zamrozic surowego krolika, ale wydaje mi sie
to
> niebezpieczne (szybciej sie zepsuje) i niewygodne (problem z
> porcjowaniem, gotowanie malej ilosci).
Wbrew pozorom mieso nieprzetwożone czyli surowe mozna w satanie
głębokiego zamrozenia przechowywac dłuzej niż takie, które było juz
ugotowane..np. w mojej lodówce surowe, zamrozone mieso moana
przechowywać: ryby do 3 m-cy, woeprzowine i wołowinę do 6-ciu,
króloka i drób do 9-ciu miesiecy, warzywa i owoce do rku..a potrawy
przetworzone czyli ugotowane tylko 2-3 miesiace!! Surowego królika
mozesz poporcjować (bez mycia, bo to moze spowodować psucie
mrozonki) i zamrozić w małych porcjach..jedynym utrudnieniem jest
potem gotowanie takiej małej ilosci w osobnym garnuszku, bo prawie
do roku nie powinno sie podawać wywaru mięsnego.
Swoja, ugotowana zupke mozesz mrozić lecz trzeba zachować warunki
hogieny, uzywac odpowiednich pojemniczków..dość szybko po ugotowaniu
schłodzić i zamrozić. Dobrze jest nie dodawać tez przed zamrozeniem
niektórych składników np. masła, żółtka, świezych ziół, bo dodane po
rozmrożeniu wzbogacą zupke o witaminy, smak i zapachy..Mozna po
rozmrozeniu zupke zagotowac i np. ugotowac ww niej kaszke lub
kluseczki, zaciągnąć żółtkiem, dodac inne składniki..gdy zupka
nieapetycznie sie rozwarstwi wystarczy równiez ja zagotowac by
odzyskała pierwotny wygląd i smak. Ja od lat mrozę nadmiary dla
dorosłych, by mieć w lodówce cos na wszelki wypadek, gdy nie będę
mogła gotowac. Dla dzieci czasem mroziłam dania i dla wnuka też
gotowałyśmy z synową czasem więcej danej potrawy (zupki, papki
warzywne, pulpeciki) i zamrazałyśmy, jadł ze smakiem
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: zamrazanie bateri!! blq pomoz ! prosze
Słuchajcie-dajcie sobie spokój z zamrażaniem baterii...Zamrażalnik jest od
zamrażania żywności, a nie elektroniki! Nie kupujcie "pseudo-patentów"-lepiej
kupcie sobie nowÄ… bateriÄ™-na jedno wyjdzie... Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: Czy mozna rozmrozić i gotować i zamrozić?
wrzuć hasło zamrażanie żywności,potem polietylen i polipropylen do
wyszukiwarki.Poczytasz, to sam sobie wyciÄ…gniesz wnioski. Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: 100 pytań do madrych mam - odciagany pokarm:)
1.
ja dolewalam mleko do mleka juz zamrozonego (musi byc zimne oczywiscie)
najpierw mrozilam w malych sloiczkach, potem w owreczkach do zamrazania zywnosci Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: W czym przechowujecie zupki?
normalnych pojemniczków do zamrażania żywności Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: czy WDPD kupuje przez internet?
Oj TAK. Zaczęło się z braku pieniędzy- po prostu tam jest taniej.
Kupuję od 5 lat w necie. Wnikliwie czytam opinie, mam swoje intuicyjne sposoby. Nigdy się nie zawiodłam, a mam około 250 artykułów kupionych na samym allegro.
są to - książki, uzywane zawodowe, białe kruki i po 2-5 zł złoto naszej kultury!Także nowe
- buty np balerinki po kilka sztuk od jednego sprzedawcy jesienią na wyprzedażach, czasem po 18 zł, skóra! potem na wiosne mam pełno nowych butów gdy w sklepach jeszcze stoją kozaki
- mikser braun 6550 - genialny nowy
- netbook msi, taniej o 500zł niz w Media Markt
- uzywana pralkę 2 letnią za 800, służy mi już 3 lata bezawaryjnie
- uzywany tv za 150zł, służy lepiej niż jakikolwiek inny
- -router do bezprzewodówki, już odblokowany
- ostatnio lodówka roczna na gwarancji za 600 zł Whirlpoola, a nowa 1270. (własnie wczoraj odebrałam osobiście z tragażami za 60zł) - jest piekna, wielka, pachnie nowoscią jak ze sklepu - niebawem zaczne donosić o postepach w zamrażaniu żywnosci :: )))
- masażer do fotela
- 3 parowary - genialne użądzenia (ja mam adler)
- trenażer uzywany-pół roku postał i odsprzedałam spowrotem bez straty
-wszelkiej masci słoiki arcoroksu do wyposazenia kuchni (trafiłam na okazje, że litrowe sztuki z hermetyczną zakretką, szklane były po 5 zł za sztuke, a w sklepie po 14 zł, więc kupiłam 20 sztuk i mam piekną wystawe kasz, mak, makaronów, grochu itd w szfce w szkle- superokazja)
- małe pojemniczki,
-kosmetyki z dowozem do domu zagraniczne
- perfumy- od lat sie nie zawiodłam, oryginały tansze o 100zł niz w Sephorze
-antyki- ikebana angielska posrebrzana 9na jarmarku chcieli 300zł!!!) a tam za 120...
- krokomierz do ćwiczen
- kijki nordic walking
- buty i odzież trekkingowa
- sprawy ogrodowe: hamak, cebulki roślin, tulipanów itd....
- kanapy- juz nawet zapomniałam - nowe proste w linii sofy, bez oparć i bajerów prosto od producenta polskiego po 300zł dwuosobowe, boskie, twarde trzymają linie, bez wgnieceń już 5 rok
- kilka kiecek i ciut ciuchów
- prezenty dla Bliskich
Czyli kupuje od pierdółek po 2-3 zł, do duzych zakupów po kilka tysiecy. Zawsze wpłacam na konto, i nigdy jeszcze nic mnie nie zawiodło.Uwaznie czytam regulaminy, o sprzedawcach, opinie, porównuję ceny na ceneo i w skapcu, potem na allegro i decyduję.
Dodam, że ze smutkiem patrze jak ludzie pochopnie kupują w sklepach, a przeciez tę zaoszczedzona kase mogliby przeznaczyc na jakies inne radości z bliskimi zamiast przepłacać...szczególnie ci, którym sie nie przelewa z kasą i cały czas marudza na brak pieniędzy, a można (chocby przykład z moją pralka, lodówka, laptopem) zaoszczędzić około 1400zł na samych 3 rzeczach- a to kolejny laptop- dla dziecka, lub roczny kurs językowy).
Dla swojej Rodziny jestem wręcz namolna, namawiam ich aby chociaz sprawdzili w ceneo czy nie ma w pobliżu lepszego sklepu w realu, niz ten w którym byli. Powoli sie udaje- kupili juz w ten sposób z porównywarki droga cyfrówke, a ostatnio prosili mnie o zakup parowaru...i już 400zł w rodzinnym budżecie zostaje...
Poza tym - ODSPRZEDAWANIE RZECZY NIEPOTRZEBNYCH- wyrosniety rowerek, rolki, ksiązki,- z tego jak dziecko nauczy sie robić fotki cyfrówką, to też może sobie nazbierać zdjęc, uczy się robiąc porządki i odsprzedac i miec na kieszonkowe...Oczywiście nadal podarowujemy za darmo rzeczy, np sasiadom itd. Ale czasem jeśli cos było bardzo kosztowne a dzieci wyrosły, to mozna odsprzedać. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: tajemnice kuchnne i nie tylko
Przy pieczeniu ciasta biszkoptowego, które jest bardzo lekkie, duże znaczenie ma odpowiednia temperatura piekarnika. Piekarnik należy ogrzewać powoli i nie doprowadzać do zbyt wysokiej temperatury (pożądana jest ok 160°C). Na początku trzeba ogrzewać ciasto od spodu, aż do całkowitego wyrośnięcia, i wtedy ogrzewać silniej, od góry (przez 20 - 45 min.), aby wierzch ładnie się zrumienił.
Ciasto półkruche ze względu na sposób przyrządzania dzieli się na zagniatane i ucierane. Technika przyrządzania ciasta półkruchego zagniatanego jest podobna jak ciasta kruchego, Ciasta półkruche ucierane przyrządza się w misce. Uciera się najpierw tłuszcz, a potem dodaje kolejno produkty wchodzące w skład ciasta. Ciasto gotowe do pieczenia ma konsystencję gęstej śmietany.
Ponieważ ciasto kruche kruszy się przy wałkowaniu, można temu zapobiec, wałkując je na papierze pergaminowym dopasowanym wielkością do blachy; piec na tym samym papierze albo lekko zsunąć na blachę. Można również rozwałkowane placki przenosić na wałku dobrze obsypanym mąką.
Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, mleko (woda) i sól. Ponadto dodaje się tłuszcz i ewentualnie jaja, a do ciast słodkich - cukier. Ze słonego ciasta drożdżowego można upiec: chleb, paszteciki, bułki i kulebiaki; z ciasta słodkiego - bułeczki i rogaliki,babki, strucle i placki. Ważne jest dobranie dniej ilości dodatków w stosunku do ilości.
Przykładowo na 1 kg mąki daje się:
15—30 dkg tÅ‚uszczu (margaryna, masÅ‚o), 25—30 dkg cukru, 6—12 jaj (z tego część — tylko żółtka), 5—10 dkg drożdży, 2—2,5 szklanki mleka, pół Å‚yżeczki soli, substancje zapachowe (wanilia, skórka cytrynowa, olejek rumowy).
Gotowanie ryżu na czas
Ryż gotuj zawsze tyle czasu, ile podano w przepisie na opakowaniu, ale nigdy na wyczucie. Lepiej gotować o minutę krócej, niż za długo. Podczas odparowywania ryż jeszcze chwilę dochodzi.
Proporcje 1:2
Prawidłowe proporcje gotowania ryżu (o ile nie podano inaczej w przepisie): jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody.
Biały i sypki
Ugotowany ryż będzie biały i sypki, jeśli dodasz do wody trochę soku z cytryny.
Odgrzewanie ryżu
Ryż z poprzedniego dnia może smakować jak świeżo ugotowany, jeśli wsypiesz go do torebki do zamrażania żywności i na 5 minut zanurzysz w gotującej się wodzie.
Kluski kładzione
Ciasto na kluski kładzione będzie miało odpowiednio luźną konsystencję, jeżeli do wyrabiania zamiast zwykłej wody użyjesz wody sodowej albo mineralnej.
TÅ‚uszcz na zupie
Tłuszcz z wierzchu zupy albo sosu możesz odsączyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Jeśli masz trochę więcej czasu, wstaw garnek z ostudzoną zupą do lodówki, a potem bez trudu zdejmiesz z wierzchu zastygłą warstwę tłuszczu.
Mąka ziemniaczana zagęszcza
Sosy i zupy zagęszczane mąką ziemniaczaną powinny krótko się gotować, w przeciwnym razie znów będą rzadkie.
Zupa bez kożucha
Na zupie nie zrobi się kożuch, jeśli posypiesz ją z wierzchu kawałeczkami masła.
Skorupka do zupy
Aby rosół był klarowny, wrzuć do niego czystą skorupkę jaja. Pamiętaj też, że rosół nie powinien się gotować, lecz tylko naciągać.
Kości w rosole
Rosół wołowy nabierze wspaniałego smaku koloru, jeśli go ugotujesz na kościach. Przyrumień lekko kawałki kości (poproś w sklepie, żeby odpowiednio podzielili kości) i gotuj je razem z włoszczyzną.
Przejrzyj resztÄ™ odpowiedzi z wÄ…tku
Temat: witamina K dla noworodka?
Witaminę K podaje się noworodkowi, aby podnieść krzepliwość krwi. "Mianem witaminy K określamy grupę związków nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w tłuszczach, które są konieczne do ich wchłonięcia przez organizm. Do grupy tej należą: witamina K1 (fitomenadion), K2 (menachinon-6), K3 (menadion). Witaminę K1 pozyskuje się z pożywienia, K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe, natomiast witamina K3 jest syntetyzowana, tzn. produkowana sztucznie. Kiedy krzepnie krew Witamina K przede wszystkim zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, jest czynnikiem zmniejszającym nadmierne, obfite krwawienia miesiączkowe. Witamina K reguluje wytwarzanie protrombiny, czyli białka osocza krwi, które bierze udział w zespole procesów zapobiegających wypływowi krwi w przypadku zranienia i uszkodzenia naczyń krwionośnych. Zatrzymanie krwawienia po przerwaniu ciągłości ściany naczyniowej ma wieloetapowy przebieg: polega na przekształceniu rozpuszczalnego białka osocza, fibrynogenu, w nierozpuszczalną fibrynę o włóknistej strukturze i kończy się powstaniem skrzepu, który zatyka uszkodzone miejsce, dzięki czemu tamuje wypływ krwi. Na prawidłowy przebieg tego procesu - obok wielu czynników o charakterze enzymatycznym zawartych w osoczu, płytkach krwi i tkankach oraz jonów wapnia - ma właśnie witamina K. Wpływ na kości i nowotwory Przypuszcza się, że obecność witaminy K jest istotna w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek. Dzieje się tak dlatego, że witamina ta ma wpływ na działanie niektórych białek (takich jak osteokalcyna) znajdujących się w kościach. Procesy te są niezwykle ważne dla organizmu, gdyż obecność składników mineralnych (do których należą m.in. wapń, potas, sód, chlor, magnez, fosfor, siarka, żelazo) jest konieczna do jego właściwego fukcjonowania. Biorą one bowiem udział m.in. w budowie kości, skurczach mięśni, produkcji energii, a we krwi i innych płynach ustrojowych regulują pH, ciśnienie płynów między krwią i innymi komórkami, wiążą białka i inne substancje organiczne. Minerały są poza tym obecne w czerwonych ciałkach krwi, błonach komórkowych, hormonach i enzymach. Dlatego też niedobór tych pierwiastków, pośrednio spowodowany brakiem witaminy K, może przyczynić się do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Naukowcy prowadzą również badania nad znaczeniem witaminy K w hamowaniu nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, woreczka żółciowego, wątroby i nerek. Badania laboratoryjne wykazują, że obecność witaminy K ogranicza rozwój nowotworu. Niedobór i nadmiar Z niedoborem witaminy K spotykamy się rzadko, gdyż organizm może ją wytwarzać sam za pomocą mikroorganizmów, które znajdują się w jelicie cienkim. Brak witaminy K mogą odczuwać ci, którzy jedzą za mało zielonolistnych warzyw. Poza tym niedobór tej cennej substancji występuje szczególnie u dorosłych podczas kuracji antybiotykowej, jeśli pacjent nadużywa leków, osłabia to bowiem bakterie przewodu pokarmowego produkujące tę witaminę. Działanie witaminy K hamuje także przyjmowanie innych lekarstw, takich jak kumaryna, warfaryna, heparyna i salicylany. Awitaminozę mogą spowodować też zaburzenia we wchłanianiu pokarmów ograniczające trawienie tłuszczów, jak również uszkodzenia wątroby. Dlatego przy tego rodzaju nieprawidłowościach w funkcjonowaniu organizmu lekarz zaleca zazwyczaj dodatkowo przyjmowanie określonych dawek witaminy K. Zbyt mała jej ilość może powodować zapalenia jelita, biegunkę oraz celiakię, która charakteryzuje się między innymi zaburzeniami we wchłanianiu tłuszczów. Spożycie witaminy K powinno być większe także u osób mających uporczywe krwawienia z nosa. Niedobór witaminy K występuje czasem u niemowląt, gdyż ich organizm nie może od razu wytworzyć w przewodzie pokarmowym odpowiedniej ilości bakterii potrzebnych do jej powstania. Aby zapobiec takiej sytuacji, kobietom ciężarnym podaje się uzupełniające dawki witaminy K lub wstrzykuje się ją dziecku po porodzie. Witamina K nie jest toksyczna, ale w dużych dawkach wywołuje żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt. Nadmiar może prowadzić do niedokrwistości. Również podczas leczenia przeciwzakrzepowego należy ostrożnie dawkować witaminę K, aby nie spowodować skutków przeciwnych. Najwięcej witaminy K potrzebują nastolatki oraz ludzie młodzi, w wieku od 19 do 25 lat, a szczególnie kobiety w ciąży i matki karmiące. Nie tylko w sałacie Witaminę K można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Oprócz tego zawierają ją owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Warto wiedzieć, że działanie tego organicznego związku osłabiają takie czynniki, jak: promieniowanie rentgenowskie i inne rodzaje promieniowania, zamrażanie żywności, zanieczyszczenie powietrza, oleje mineralne, aspiryna oraz inne leki, np. penicylina i jej pochodne, leki przeczyszczające, olej rycynowy, jak też alkalia, które zresztą oprócz wydalania witaminy K z organizmu powodują również usuwanie dużej ilości potasu, a także witamin A, D i E. Czy wiesz, że... Duże dawki witaminy E osłabiają wpływ witaminy K na krzepliwość. Zbyt duże dawki witaminy K mogą spowodować rozpad krwinek czerwonych i niedokrwistość. Nadmierna dawka witaminy K powoduje poty i uczucie gorąca. Leki zakrzepowe hamują wchłanianie naturalnej witaminy K, natomiast syntetyczna witamina K znosi ich oddziaływanie. Zestawienie Nazwa witaminy witamina K Nazwa chemiczna witamina K1 (fitomenadion), K2 (menachinon-6), K3 (menadion) Rola w organizmie zapewnia krzepliwość krwi, reguluje wytwarzanie protrombiny, zapobiega wypływowi krwi w przypadku zranienia, powoduje zatrzymanie krwawienia, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, prawdopodobnie hamuje rozwój nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, woreczka żółciowego, wątroby i nerek Skutki niedoboru (awitaminozy) słaba krzepliwość krwi, łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, większa możliwość krwotoków z nosa, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, celiakia, zapalenie jelita, biegunki Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) zazwyczaj nie jest toksyczna, ale nadmiar może powodować rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość, poty, uczucie gorąca, a u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej Źródła występowania witaminy może być wytwarzana przez organizm; poza tym występuje w pożywieniu: w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, brzoskwiniach, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym, tranie z wątroby ryby Uwaga! Witaminę K można zażywać tylko zgodnie z zaleceniami lekarza!" "Żyjmy dłużej" 7 (lipiec) 1998 Pozdrawiam Aga mama Pawełka Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku