zaniczyszczenie żywności
Katalog znalezionych frazArchiwum
Widzisz odpowiedzi znalezione dla frazy: zaniczyszczenie żywności
Temat: Pytanie
Sid napisał(a) w wiadomości: <87rk1j$ll@kujawiak.man.lodz.pl...
I jeszcze jedno: jak nauczyc sie wszystkich wlasnosci,zastosowania i
otrzymywania polimerow takich jak : poliolefiny,polimery
fluorowe,winylowe,akrylowe,ploliweglany,polietery,poliestry itd - aby nic
sie nie polplatalo i pamietalo jak najwiecej?
PS.W piatek mam z tego egzamin!
Heh... Gdyby nie to ze sam musze sie nauczyc kilkudziesieciu bakterii,
drozdzy i plesni, wraz z wlasciwosciami morfologicznymi, fizjologicznymi,
zastosowaniem i wystepowaniem w przyrodzie (ach, zapomnialem dodac ze
egzamin mam jutro) - to chyba bym poslal Ci dluuuuuuuuuuuugiego smajleja.
Spsosoby sa dwa, zreszta wspaniale sie uzupelniaja:
a) powtarzaj tak dlugo az zapamietasz (wersja meczaca, pracochlonna,
przez jej przciwnikow zwana "kuciem")
b) jesli choc troche siedzisz w temacie (np. w ciagu semestru miales
cwiczenia do wykladow, odwiedzales kiedys zaklady pordukcyjne, albo chociaz
przygladales sie metkom na niektorych ubraniach) to kojarz sobie
poszczegolne polimery, czy tez ich grupy z jakimis dobrze Ci znanymi ich
zastosowaniem, czy ich postacia; np. ja moge kojarzyc roznice miedzy
Escherichia coli a Strptokokami poprzez ich zastosowanie w analizie i ocenie
zanieczyszczenia zywnosci, a Ty miedzy polichlorkiem winylu a polietylenem
wyobrazajac sobie plytki PCV i torebki foliowe ;-)
Temat: Co sądzicie o przepisie Tomka Wilickiego
Jeff wrote:
* wegetarianie powinni stosowac suplementacje i nie liczyc na
zanieczyszczenie zywnosci brudem.
... co powtarzam wegetarianom od paru ładnych lat. Ale jest druga strona
medalu, co jakiś znajomy odżywiający się "normalnie" zmierzy sobie poziom
B12, okazuje się że jest na skraju niedoboru.
Swoją drogą, w np Japonii i niektórych krajach europejskich dolna granica
normy to 500 jednostek B12, jako że już poniżej 500 mogą zachodzić zmiany
neurologiczne. U nas jest to bodajże 180 jednostek. Niech sobie ludzie
chorują, a co tam.
Temat: W Kalifornii lesbijki i geje mają płacić alimenty
Ależ Rydygier - jest coś takiego jeszcze jak płciowe hormony żeńskie/ męskie
albo ich ...niedostatek. Z powodu zanieczyszczenia żywności a szczególnie mięsa
różnymi preparatami hormonalnymi stymulującymui np. przyrost masy ciała
zwierząt, z powodu tych wszystkich dodatków ,które zjadamy , a także często z
powodów uwarunkowanych taką a nie inną genetyką.Ja widziałam kobiety, które na
imprezach ciągną wysokoprocentowy alkohol jak niektórzy, dobrzy w tym faceci.
Potrafią opowiadać wyjątkowo paskudne kawały, zachowywać si e całkiem
agresywnie wobec kobiet reprezentujących odmienne zachowania, robić karierę "po
trupach".Nikt nie jest w stu procentach mężczyzną, kobietą. Widziałam
facetów ,którzy lubią sprzątać, gotować, którzy są nieśmiali i wstydliwi, albo
takich co namiętnie plotkują. Ale naprawdę jeżeli ktoś jest zdeklarowanym
gejem, lesbijką - to wg mnie - przed zawarciem hetero związku - powinien o tym
poinformować potencjalnego hetero - partnera. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Polacy boją się żywności modyfikowanej genetycznie
rejtann napisał:
> Dorota Metera Sekretarz Rady Rolnictwa Ekologicznego: konsument
> oczekuje, że produkty ekologiczne są wolne od wszystkiego złego co
> sobie konsument może wyobrazić, że one są wspaniałe, zdrowe,
> dietetyczne i nie byłoby dobrze, gdyby polskie produkty były
> zanieczyszczone GMO.
A co gdyby były uszlachetnione przez jakiś GMO? Dlaczego z góry o wszelkich możliwych GMO piszecie jakby to było jakieś G... obniżające jakość towaru?
> Obawy producentów ekologicznych wywołuje także przepis, który
> zezwala na przypadkowe zanieczyszczenie żywności ekologicznej
> materiałem GMO. To może zmniejszyć popyt na niektóre produkty bio.
A GMO to nie bio? To co to? "Chemia" czy jaki inny zwierz?
Zabieg transformacji gentycznej jest bardziej oparty na naturalnych procesach fizjologicznych niż szczepienie i prześwietlanie drzew.
Ekologia to nauka (logos!). Podejście nieracjonalne nie może być ekologiczne. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Polska kuchnia nadal ocieka tłuszczem
bardzo dobre
gratuluje
trzeba jednak dodac ze ksztaltowanie naszych genow prze miliony lat
odbywalo sie w warunkach glodu a z drugiej strony duzego wysilku
fizycznego zmierzajacego do zapelnienia zaladka sobie i bliskim
obliczono ze czlowiek w paleolicie musial dziennie rano wykonac
okolo 30 kilometrow polujac i probujac uniknac ze sam bedzie
upolowany
stad bardzo dobrze wyksztalcil tory metaboliczne zmierzajace do
gromadzenia tluszczu na okres jesienno - zimowy - a juz czlowiek
klimatu umiarkowanego czy polnocnego jest w tym mistrzem
stad ta epidemia otylosci jest zemsta genow - po prostu osoby ktore
nie umialy tego gromadzic zginely i nie przekazaly genow
rewolucja neolotyczna i wynalezienie rolnictwa jak piszesz to jest
ostatnie 10 000 lat - no a lodowka to juz zupelnie swieza sprawa
tylko ze to nie byla rewolucja a raczej powolna ewolucja
druga sprawa to powszechne zanieczyszczenie zywnosci i wycofanie sie
z uprawy wartosciowych zboz - na korzysc takich ktre daja wieksze
plony ale niekoniecznie sa lepsze
i karmienie ludzi tymi smieciami dostepnymi w sklepach
gdzie na wysokosci oczu dziecka przed kasa np sa same slodycze i
inne smieci
w Polsce do tego dochodzi niska kultura zywienia- w domu - lenistwo
, brak dobrego obyczaju
wlasnie owa niechec do ryb niczym wlasciwie nieuzasadniona
i wysokie ceny warzyw - ich niezwykle maly asortyment
itd itd - ale pod twoimi uwagami odnsnie diety podpisuje sie obiema
rekami Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Uwaga na rakotwórczą paprykę chili
Uwaga na rakotwórczą paprykę chili
Służby sanitarne we wszystkich krajach Unii Europejskiej wycofują z obrotu
produkty spożywcze, które zawierają paprykę chili, kurkumę i olej palmowy.
Pod koniec maja Komisja Europejska wydała decyzję o zakazie sprzedaży
wszystkich produktów spożywczych zawierających te przyprawy jako potencjalnie
skażonych rakotwórczymi barwnikami.
Prawo do ich sprzedawania mają tylko producenci, którzy na własny koszt
wykonają specjalistyczne badania w akredytowanym laboratorium i wykażą, że nie
ma tam rakotwórczych barwników.
Głównym eksporterem papryki chili są Indie, Indonezja, Tajlandia, Chiny i
Meksyk. Żeby jej kolor był bardziej intensywny i zachęcający do kupienia,
niektórzy plantatorzy sztucznie ją zabarwiają. Służą do tego syntetyczne
barwniki o wspólnej nazwie sudan. Międzynarodowa Agencja Badań Raka
zakwalifikowała je jako związki rakotwórcze. Ich stosowanie w przemyśle
spożywczym jest niedozwolone.
Akcja dotyczy również Polski. Maria Suchowiak z Głównego Inspektoratu
Sanitarnego podkreśla, że incydentów zanieczyszczenia żywności sudanem było w
Europie tak wiele, iż nie można tego lekceważyć. Dodaje, że lepiej działać
zapobiegawczo, nim skażone partie towaru trafią do konsumentów.
/onet/
Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: bezsennosc z powodu nadcisnienia?
pogoda i skoki atmosferyczne sa rowniez dla mnie uciążliwe. Ja tez
nalezę do osób mających klopoty ze snem. Zasypiam ale wczesnie nad
ranem budze się . Jeszcze rok temu było tragicznie. Teraz troche
lepiej .Polecam picie melisy, często wypijam magnez. A tak wogóle
poczykaj o oczyszczaniu organizmu, to prawdopodobnie wszystkie
zanieczyszczenia żywności sa następstwem wszekich chorób, w tym
nadciśnienia . polecam miksture oczyszczajacaoliwa+ aloes + cytryna
ze strony www.bioslone.pl. A na nadcisnienie greifruty.
pozdrawiam. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: 10 m-cy i je: chleba z pasztetową, szynką, parówki
jak czytam albo słyszę takie historie to mi się wyć chce. Ludzie ddziecko 10
miesięczne to nie dorosły!!!!!!! tu nie chodzi o to, że jesli damy dziecku
kilku miesięcznemu "dorosłe" jedzenie i nic mu nie wyskoczy na buzi to znaczy że
może to jeść. układ pokarmowy i trawienny jest u takiego dziecka jeszcze
baaardzo niedojrzały i powinniśmy to wziąć pod uwagę. Zanieczyszczenia zywności,
z którymi dorosły sobie poradzi, mogą się okazać dla dziecka szkodliwe, a skutki
negatywne moga sie pojawić po latach np. mleko krowie zawiera za dużo białka i
sodu, które obciążają nerki dziecka, a ma za mało żelaza, którego niedobór
powoduje anemie itp. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Sprobuj cos udowodnic scepowi...
Użytkownik "MaDeR" <pawelpapNOS@poczta.onet.plnapisał w wiadomo ci
To jakiz to wspanialy styl zycia ty masz?
taki, ktory opiera sie glownie na wewnetrznych uwarunkowaniach, na tym jaka
jest jest prawdziwa natura czlowieka,
a nie na tym na co Sie Uwaza, za wlasciwe czy tam cos
a wiec czysty Szatanizm ;P
Nowotwory i zawały były, są i będą.
jasne rownie dobrze mozna powiedziec ze z wycinaniem lasow to brednia
bo zawsze sie wycinalo i dobrze bylo........
Głównym powodem tego, że ich liczba jest
w naszych cywilizowanych czasach więcej, jest wydłużenie się redniej
długo ci życia człowieka (io co za tym idzie utrata gwarancji - produkt
jest
zwyczajnie przeterminowany :]).
pierdu, pierdu ;P
nasz styl zycia powoduje ogromny pospiech, stres coraz wiekszy, czlowiek
coraz mniej liczy sie jako czlowiek- lecz raczej jako towar - nie mam nawet
nic przeciw kapitalizmowi - bo nie o to tu chodzi
choc jestem lekarzem a moze wlasnie dlatego widze jaka jest podejscie
wlasnie do zdrowia
nie jest wcale lepsze niz podejscie do jakiejs innej maszyny
uzywam jak mi sie podoba o potem dostane pigulki, protezy, wszczepy inne
juz dosc dawno zauwazono ze podejscie medycyny do czlowieka jest czysto
mechaniczne
cos sie popsulo to trzeba naprawic/wymienic
nikt nie zadaje sobie trudu zastanowienia sie dlaczego sie psuje,
ludzie zupelnie nie znaja swojej wlasnej natury, nie znaja wlasnych
ogranicznien, (ani nieograniczen)
to powoduje uzywanie ciala zdecydowanie ponad mozliwosci
i w sposob do ktorego nie jest przystosowane.
i to glowna przyczyna wzrostu ilosci chorob IMHO
to kolejna cecha Europy - cala wiedza o czlowieku pochodzi z zewnatrz
Zanieczyszczenie rodowiska na razie jeszcze
odgrywa maginalną rolę.
za zanieczyszczenie srodowiska uwazasz zanieczyszczenie wody i powietrza??
i to jest juz teraz bardzo duze
ale nas najbardziej dotyka zanieczyszczenie zywnosci
nawozy, pestycydy, srodki koserwujace,hormony, chroby wscielkych krow ;) itd
pozdr
Temat: zanieczyszczenie żywności metalami cięzkimi
Chciałbym dowiedzieć się o zamieczyszczeniu żywnosci metalami cięzkimi np na
etapie produkcji.proszę o pomoc
Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Polacy boją się żywności modyfikowanej genetycznie
Rolnicy ekologiczni nie chcą GMO!
Rolnicy ekologiczni nie chcą upraw genetycznie modyfikowanych w
Polsce. Według nich, ryzyko przypadkowego zanieczyszczenia
bioprodukcji nasionami GMO jest nieuniknione. A to mogłoby narazić
wielu rolników ekologicznych na katastrofę.
W ubiegłym roku doszło w Europie do 39 przypadków niekontrolowanego
skażenia uprawami genetycznie modyfikowanymi. Najbardziej ucierpieli
na tym rolnicy produkujący żywność metodami ekologicznymi.
Polskie organizacje, skupiające producentów bio, obawiają się, że
taka sytuacja może się wkrótce powtórzyć także i u nas. Tym
bardziej, że powierzchnia upraw GMO wciąż rośnie. W Polsce wynosi
już ponad 340 hektarów.
Dorota Metera Sekretarz Rady Rolnictwa Ekologicznego: konsument
oczekuje, że produkty ekologiczne są wolne od wszystkiego złego co
sobie konsument może wyobrazić, że one są wspaniałe, zdrowe,
dietetyczne i nie byłoby dobrze, gdyby polskie produkty były
zanieczyszczone GMO.
Tymczasem międzynarodowe koncerny agrochemiczne przekonują, że
uprawy GMO wystarczy oddzielić od tradycyjnych za pomocą tak zwanych
stref ochronnych. Polscy specjaliści twierdzą jednak, że w naszych
warunkach jest to mało realne, ze względu na zbytnie rozdrobnienie
powierzchni upraw.
Marian Zalewski wiceminister rolnictwa: oczywiście jesteśmy za tym,
żeby nasz kraj miał jak największe obszary wolne od GMO, bo na dzień
dzisiejszy tym się szczycimy.
Obawy producentów ekologicznych wywołuje także przepis, który
zezwala na przypadkowe zanieczyszczenie żywności ekologicznej
materiałem GMO. To może zmniejszyć popyt na niektóre produkty bio.
Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Soja - czy trzeba ja moczyc az 12 godzin?
Szkodliwe substancje antyodżywcze
Dwie rzeczy:
1) szkodliwe substancje sztuczne
<<Zdrowe żywienie zaczyna się już na etapie produkcji artykułów żywnościowych.
Najbardziej godne polecenia są oczywiście produkty zawierające minimalną ilość
szkodliwych substancji. Wszelkie elementy obce, na przykład resztki chemikaliów
pochodzących z intensywnie stosowanych nawozów sztucznych, środków ochrony
roślin, a także aplikowanych zwierzętom lekarstw – hormonów, antybiotyków, a
nawet środków psychotropowych mogą już jako składniki żywności przekształcić
się w substancje szkodliwe lub wręcz trujące. Do zanieczyszczenia żywności
walnie przyczynia się też ogólne zatrucie środowiska naturalnego. Aby więc
ograniczyć obciążenie organizmu należy, w miarę możliwości, kupować produkty
pochodzące z bioupraw lub gospodarstw ekologicznych. Wprawdzie i one zawierają
szkodliwe substancje powstałe pod wpływem ogólnego zanieczyszczenia środowiska,
ale nie ma w nich nawozów sztucznych ani chemicznych środków ochrony roślin.>>
www.panteon.com.pl/zdrowa_kuchnia.php
Słyszałem, że kiełkujące i niedojrzałe (zielone – jak przysłowiowa sałata)
części roślin zawierają najwięcej tych szkodliwych substancji sztucznych (?)
2) naturalne substancje szkodliwe (antyodżywcze) – głównie alkaloidy – wiele to
b.silne trucizny (nikotyna, kokaina, narkotyki z maku lekarskiego to też
alkaloidy)
www.wsip.com.pl/serwisy/prnaucz/gbxxir.pdf
<<kiełki lub wyrośnięte pędy [ziemniaków] (...) zawierające związki
(solanina) szkodliwe dla zdrowia >>
members.chello.pl/e.zylinski/kroliki/jesc8.html
www.heel.pl/pdf/43_2.pdf
solanina należy do alkaloidów steroidowych - poza ziemniakami (niedojrzałe
bulwy, kiełki, pędy, kwiaty i nasiona) powyższy artykuł wspomina tylko o jej
obecności w psiankowatych;
Wniosek: Jeśli chodzi o kiełki zbóż i strączkowych , to - najwyraźniej - możemy
po nich spać spokojnie ;)
Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...)
Przyprawy
Czy wiecie,ze niektore przyprawy okazuja sie byc szkodliwymi,przeczytajcie
*****************************************************************************
Uwaga na rakotwórczą paprykę chili
__________________________________
IAR, MD / 2005-06-20 06:08:00
"Gazeta Wyborcza": Służby sanitarne we wszystkich krajach Unii Europejskiej
wycofują z obrotu produkty spożywcze, które zawierają paprykę chili, kurkumę i
olej palmowy.
Pod koniec maja Komisja Europejska wydała decyzję o zakazie sprzedaży
wszystkich produktów spożywczych zawierających te przyprawy jako potencjalnie
skażonych rakotwórczymi barwnikami.
Prawo do ich sprzedawania mają tylko producenci, którzy na własny koszt
wykonają specjalistyczne badania w akredytowanym laboratorium i wykażą, że nie
ma tam rakotwórczych barwników.
Głównym eksporterem papryki chili są Indie, Indonezja, Tajlandia, Chiny i
Meksyk. Żeby jej kolor był bardziej intensywny i zachęcający do kupienia,
niektórzy plantatorzy sztucznie ją zabarwiają. Służą do tego syntetyczne
barwniki o wspólnej nazwie sudan. Międzynarodowa Agencja Badań Raka
zakwalifikowała je jako związki rakotwórcze. Ich stosowanie w przemyśle
spożywczym jest niedozwolone.
Akcja dotyczy również Polski. Maria Suchowiak z Głównego Inspektoratu
Sanitarnego podkreśla, że incydentów zanieczyszczenia żywności sudanem było w
Europie tak wiele, iż nie można tego lekceważyć. Dodaje, że lepiej działać
zapobiegawczo, nim skażone partie towaru trafią do konsumentów.
********************************************************************************
Tak wiele produktow zywnosciowych okazuje sie byc skazonymi,ze niedlugo
pozostanie nam odzywiac sie powietrzem i to tez trzeba bedzie szukac,zeby bylo
czyste.
Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Pamiętasz tego psa? Wywalili go z roboty [WIDEO]
Zgodnie z przepisami Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) psy mogą przebywać w sklepie pod warunkiem, że nie dochodzi do zanieczyszczenia żywności.
Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Komercyjne Uprawy GMO w Polsce
Komercyjne Uprawy GMO w Polsce
ALARM! RZĄDOWE TAK DLA MUTANTÓW
PODPISZ LIST OTWARTY DO POSŁÓW I SENATORÓW
11 czerwca 2007 Rada Ministrów ds. Rolnictwa UE przegłosowała w Brukseli
propozycję Komisji Europejskiej w sprawie przepisów prawnych dotyczących
zanieczyszczenia żywności ekologicznej przez GMO. Ministrowie zatwierdzili
proponowany przez KE dopuszczalny próg zanieczyszczenia w wysokości 0,9 proc.
ICPPC, podobnie jak wiele innych organizacji, które chcą zakazu stosowania
genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO) przy produkcji żywności, domagała
się progu kontaminacji 0,1 proc. (czyli na granicy technicznych możliwości
wykrywania takiego zanieczyszczenia).
PRZEDSTAWICIEL RZĄDU POLSKIEGO GŁOSOWAŁ ZA DOPUSZCZENIEM ZANIECZYSZCZENIA DO
POZIOMU 0,9 proc. Gdyby głosował przeciw, wspierając inne kraje UE, które
chcą być wolne od GMO, NIE przegłosowano by poziomu zanieczyszczenia żywności
ekologicznej powyżej granicy wykrywalności!!!
Głosując za dopuszczeniem zanieczyszczenia przez GMO żywności ekologicznej,
rząd RP złamał swoje zobowiązania złożone obywatelom o utrzymaniu Polski
wolnej od GMO (ponad 70 proc. obywateli jest przeciw GMO; wszystkie sejmiki
wojewódzkie ogłosiły się, wbrew woli KE, strefami wolnym od GMO).
KONSEKWENCJE TEJ DECYZJI SĄ OGROMNE. DOTYCZĄ NIE TYLKO ROLNICTWA
EKOLOGICZNEGO, ALE KAŻDEGO ROLNICTWA, KTÓRE NIE CHCE BYĆ ZANIECZYSZCZONE
PRZEZ GMO.
W dodatku 13 lutego 2007 Rada Ministrów RP podpisała nową propozycję ustawy
o GMO, która DOPUSZCZA KOMERCYJNE UPRAWY GMO w POLSCE!!! Te dwa fakty
pokazują wyraźnie, że RZĄD RP PODDAŁ SIĘ naciskom i zmienił swoją politykę w
sprawach związanych z GMO. Zamiast dobrej jakości żywności wpycha swoim
obywatelom mutanty, nie bacząc na zdrowotne, ekologiczne i ekonomiczne
konsekwencje. Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: Co sądzicie o przepisie Tomka Wilickiego
tomek wilicki <terran@wp.plnapisał(a):
Jeff wrote:
| niedobory wit. B12 moga byc maskowane prze wit. B9 - zwana rowniez kwasem
| foliowym, witamina M, witamina B11, a nie przez wit. B6.
gwoli ścisłości, witamina B12 występuje w 2 "gatunkach", jest przetwarzana
bodajże w wątrobie. Jeden rodzaj odpowiada za regulację spraw związanych z
układem nerwowym, jeden za jej rolę krwiotwórczą. Ten drugi jest maskowany
przez kwas foliowy, ale ten pierwszy - być może - właśnie przez witaminę
B6. Piszę być może, bo nie mam teraz żadnych danych pod ręką,tak czy tak
kwas foliowy nie maskuje objawów neurologicznych.
Polecam poczytac nastepujacy tekst i chociaz te strony ktore wklejam ponizej:
================================
* Physiology of absorption
After ingestion, the low stomach pH cleaves cobalamin from other dietary
protein. The free cobalamin binds to gastric R binder, a glycoprotein in
saliva, and the complex travels to the duodenum and jejunum, where pancreatic
peptidases digest the complex and release cobalamin. Free cobalamin can then
bind with gastric intrinsic factor (IF), a 50-kd glycoprotein produced by the
gastric parietal cells, the secretion of which parallels that of hydrochloric
acid. Hence, in states of achlorhydria, IF secretion is reduced, leading to
cobalamin deficiency. Importantly, only 99% of ingested cobalamin requires IF
for absorption. Up to 1% of free cobalamin is absorbed passively in the
terminal ileum. This why oral replacement with large vitamin B-12 doses is
appropriate for PA.
Once bound with IF, vitamin B-12 is resistant to further digestion. The
complex travels to the distal ileum and binds to a specific mucosal brush
border receptor, cublin, which facilitates the internalization of cobalamin-IF
complex in an energy-dependent process. Once internalized, IF is removed and
cobalamin is transferred to other transport proteins, transcobalamin I, II,
and III (TCI, TCII, TCIII). Eighty percent of cobalamin is bound to TCI/III,
whose role in cobalamin metabolism is unknown. The other 20% binds with TCII,
the physiologic transport protein produced by endothelial cells. Its half-life
is 6-9 min, thus delivery to target tissues is rapid.
The cobalamin-TCII complex is secreted into the portal blood where it is taken
up mainly in the liver and bone marrow as well as other tissues. Once in the
cytoplasm, cobalamin is liberated from the complex by lysosomal degradation.
An enzyme-mediated reduction of the cobalt occurs by cytoplasmic methylation
to form methylcobalamin or by mitochondrial adenosylation to form
adenosylcobalamin, the 2 metabolically active forms of cobalamin.
http://www.emedicine.com/NEURO/topic439.htm
* Folic acid: Folic acid, particularly in large doses, can mask vitamin B-12
deficiency by completely correcting hematological abnormalities. In vitamin
B-12 deficiency, folic acid can produce complete resolution of megaloblastic
anemia, while allowing potentially irreversible neurological damage (from
continued inactivity of methylmalonyl mutase) to progress. Vitamin B-12 status
should be determined before folic acid is given as monotherapy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12
* wegetarianie powinni stosowac suplementacje i nie liczyc na zanieczyszczenie
zywnosci brudem.
Temat: Zanieczyszczenie żywności
Zanieczyszczenie żywności
Wklejam :)
Pestycydy
W pożywieniu zwierząt hodowlanych znajdują się ogromne ilości pestycydów. Z
pożywienia przechodzą one do organizmów zwierząt i są przechowywane w ich
tkankach. Jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego, człowiek pochłania te
trucizny w formie skondensowanej.
"W roku 1982 Rada Technologii i Nauki w Rolnictwie w stanie Iowa oceniła, że
zmniejszenie spożycia tłuszczu w Ameryce do zalecanego poziomu maksymalnego
30% kalorii, zmniejszyłoby spożycie wieprzowiny o 40%, wołowiny o 20%, a
drobiu 10%" - Worldwatch Institute
Źródła pestycydów w zachodniej diecie: mięso, drób i produkty mleczne.
Produkt o największym prawdopodobieństwie wywołania raka z uwagi na obecność
herbicydów: wołowina
Liczba zwierząt z uboju, badanych pod kątem zanieczyszczeń chemicznych: jedno
na ćwierć miliona
Liczba matek niewegetariaskich w USA, których mleko zawiera znaczny poziom
DDT: 99%
Liczba matek wegetarianek, których mleko zawiera znaczący poziom DDT: 8%
W USA średni poziom zanieczyszczeń chemicznych w mleku kobiety
niewegetarianki jest 35 razy większy niż w mleku całkowitej wegetarianki
Antybiotyki, hormony i inne leki
Na początku wieku, główną przyczyną zachorowań i śmierci były choroby
zakaźne, takie jak błonnica i płonnica. W okresie późniejszym antybiotyki
pozwoliły nam zwalczyć te choroby. Bakterie stają się jednak odporne na
antybiotyki, podobnie jak owady na pestycydy. Zjawisko to pogarsza w znacznym
stopniu karmienie zwierząt hodowlanych antybiotykami.
Hodowcy używają syntetycznych hormonów w celu przyspieszenia wzrostu i
rozmnażania zwierząt oraz produkcji mleka. FDA (Federalne Zarządzanie Lekami)
zezwala na stosowanie tych leków, pomimo, że odkrycie długoterminowego ich
działania na człowieka zajmuje czas pokolenia ludzi. USA jest jedynym
uprzemysłowionym krajem karmiącym nadal bydło hormonami.
"Kiedy zostałem mianowany inspektorem, przysiągłem, że jeżeli kiedykolwiek
zauważę coś złego, natychmiast o tym zamelduję. Dziś okazuje się, że nie mogę
zameldować o niczym. Gdybym tylko spróbował, byłbym w konflikcie z nadzorem.
Każdego dnia czuję, że łamię daną przysięgę". - William Freeman, 25letni
inspektor USDA Ellijay, Georgia
"Dwie trzecie lub trzy czwarte penicyliny i tetracykliny w tym kraju
przeznacza się do subterapeutycznego użytku w hodowli zwierząt. Drób, krowy i
świnie są karmione paszą nafaszerowaną lekami". - Carol Tucker Foreman, były
asystent w Ministerstwie Rolnictwa
Część całkowitej ilości antybiotyków, przeznaczonych dla zwierząt
hodowlanych: 55%
Infekcje gronkowcowe penicylinoodporne w 1960: 13%
Infekcje gronkowcowe penicylinoodporne w 1988: 91%
Główna przyczyna tego zjawiska: rzowój antybiotykoodpornych bakterii w
gospodarstwach hodowlanych, spowodowanych rutynowym karmieniem zwierząt
antybiotykami.
Odpowiedź europejskich organizacji na rutynowe karmienie zwierząt
antybiotykami: zakaz
Odpowiedź amerykańskiego przemysłu mięsnego i farmaceutycznego na rutynowe
karmienie zwierząt antybiotykami: pełne poparcie
Ile zwierząt hodowlanych otrzymuje antybiotyki: 80%
Ile inspekcji FDA nie zdołało zweryfikować danych dotyczących bezpieczeństwa
stosowania na zwierzętach nowych leków: 54%
Efektywność procesu sprawdzania danych przez FDA: kwestionowana w najwyższym
stopniu z uwagi na niemożność wykrycia oszustwa w raportach dotyczących
nowych leków
Potencjalne substancje rakotwórcze, wykryte przez FDA w mięsie w ostatnich
latach: chloramfenikol, nitrofurazon, dimetridazol, ipronidazol, cabadox
Substancje znajdijące się w 63%-68% próbek mleka w 1991 roku: sulfonamidy,
tetracykliny i inne antybiotyki Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku
Temat: do laktatorek
ale dlaczego uważasz ten artykuł za propagandę? Autorka odnosi sie do wyników
badań naukowych, nawet wyraża zdziwienie nimi, bo są tak różne od „obowiązującej
linii”. Rozmawia z autorytetami naukowymi. Nikomu nie mówi, że ma karmić
butelką, a nie piersią, w przeciwieństwie do zgodnych z „obowiązująca linią”,
cytowanych przez nią ulotek, których i u nas jest pełno, a które mówią, że
właśnie należy karmić tylko piersią, a butelka precz.
Dla autorki książka Joan Wolf jest zaskoczeniem, bo drobiazgowo analizuje
badania,
o których nigdy nie słyszymy, za to cały czas słyszymy tylko o badaniach, z
których ma wynikać wyłącznie, że dzieci karmione piersią są mądrzejsze, mniej
chorują itp.
Tymczasem, jeśli się rozejrzec, okazuje sie, że są również dostępne badania, z
których wynika, że karmienie piersia nie zawsze jest takie zdrowe i naturalne,
jak chcą kolorowe pisma dzieciowo-kobiece:
"mleko badanych matek karmiących miało kilka razy za mało superważnego dla
rozwoju dziecka jodu oraz 3 x za dużo szkodliwych
nadchloranów"Deapartament
of Chemistry and Biochemistry University of Texas
"Ekologiczna organizacja GREENPEACE ogłosiła w zeszłym tygodniu, że jest
przekonana że ryzyko skażenia dioksynami jest szersze niż sądzą ludzie
obserwując zmagania władz belgijskich z kryzysem spowodowanym zanieczyszczeniem
żywności tymi rakotwórczymi związkami. (...) Te toksyczne związki - będące
potencjalnie także niszczycielami hormonów - odkładają się w tkance tłuszczowej
ciała ludzkiego i mogą być przekazywane niemowlętom w mleku matki.
Badania Światowej Organizacji Zdrowia nad toksynami w mleku kobiet z 19 państw
europejskich stawiają mleko kobiet belgijskich na drugim miejscu pod względem
skażenia dioksynami." Greenpeace
„Szczególnym przypadkiem jest mleko kobiece, w którym stężenia tych związków
osiągają znacznie wyższe wartości niż w mleku krowim. Z tego względu do grupy
podwyższonego ryzyka należy zaliczyć niemowlęta i małe dzieci karmione pokarmem
matki.”Zakład Toksykologii Środowiskowej
Państwowy Zakład Higien
"Do szczególnie niebezpiecznych dla zdrowia niemowląt należy natomiast
stwierdzona obecność mikotoksyn w badanych próbkach mleka kobiecego. Największe
stężenia AFM1 i OA obserwowano w badanych próbkach siary, co stwarzało
zagrożenie dla karmionych noworodków. Procesy detoksykacji u dziecka we wczesnym
okresie niemowlęcym są utrudnione z powodu niedojrzałego systemu enzymów
mikrosomalnych wątroby, ograniczonych możliwości wydalania substancji
toksycznych przez nerki oraz niesprawności mechanizmów układu immunologicznego."
Instytut
Medycyny Pracy w Łodzi
"Można by się spodziewać, że stopień skażenia kobiecego mleka ulegnie obniżeniu
wraz ze zmniejszaniem się użycia pestycydów w rolnictwie. Niestety, tak się nie
dzieje. Nie uległ obniżeniu nawet poziom PCBs (polichlorinated biphenyls),
stosowanych na szeroką skalę do połowy lat 70., kiedy to wycofano je z farb,
atramentów i klejów.'Raport
Ministerstwa Zdrowia
Dragica napisała: Ja nadal podobienstwa pomiedzy karmieniem a bezmyslna
prokreacja dla tzw celow
wyzsyzch nie widze.
Ja je widzę. Karmienie też jest dla tzw. celów wyższych. Kiedyś jedna z naszych
(byłych) koleżanek zażarcie udowadniała, że karmienie było dla niej utrapieniem,
ale przecież trzeba (bo inaczej spowodujesz, że dziecko bedzie głupie i chore).
Taka postawa jest bardzo częsta, podobnie jak ocenianie (negatywne) matek, które
nie karmią, bo nie chcą, np chcą wrócić do pracy, karmienie je boli, albo po
prostu nie lubią. I decyzja o karmieniu też jest bezrefleksyjna (no bo jest
najlepsze i juś), czyli przyjęta za głoszącymi ten właśnie pogląd „apostołami”,
Mało kto w ogóle wie o tym, że istnieją badania takie jak powyżej, a to tylko
kilka pierwszych z brzegu. Raczej takie decyzje opieraja się na hasłach typu
"Breast is the Best" - Dobra Matka karmi piersią. tak samo jak z rodzeniem ze
względów ideologicznych. Tak jak Freud powiedział – co to za kobieta, co nie
chce byc matką (matką kapłana, patrioty, żołnierza, czy kogo tam) – „co to za
matka, co nie karmi” nadal funkcjonuje i ma się dobrze.
Przejrzyj resztę odpowiedzi z wątku